Allsidig användning av en tablettpress för tillverkning av hälsokost

Tabletter är kanske den smartaste uppfinningen på många decennier. Om tabletter inte skulle finnas skulle det vara svårt att få i sig mycket av det kosttillskott som säljs idag. Med en tablettpress kan du göra egna tabletter. Du kan till exempel tillverka glukosamintabletter.

dragering

Du kan göra flera produkter med en tablettpress

Du behöver inte köpa en ny tablettpress varje gång du ska göra tabletter. När du är klar med dina glukosamintabletter kan du fortsätta med nästa batch.

Glukosamintabletter är ett fall för sig. De lindrar dina ledsmärtor på tre veckor. De blir till smörjvätska i lederna. De har varit kosttillskott i alla år.

Då blev de läkemedel istället. Man minskade också den rekommenderade dosen till 625 mg två gånger dagligen. Det behövs nämligen 1500 mg (2 X 750 mg tabletter) för att det skall fundera ordentligt.

Efter en tid kom problemen tillbaka. Då skrev läkarna ut dyra tabletter istället. Om man vill ha de starkare tabletterna kan man köpa de som är avsett för djur. Lång näsa, läkemedelsindustrin.

Maskinen är lätt att använda i alla avseenden och den är enkel att hålla ren. Man använder släppmedel som hjälper till. Även formen har en användarvänlig utformning.

Du kan pressa i olika volymer

Med rätt tablettpress kan du utföra rätt uppdrag och få rätt volymer. filmdragerad tablett
Det kan ta längre tid.

Tekniken är mycket avancerad. Maskinens stans pressar samman tabletterna. Formarna ger olika utseende.

En elektrisk enhövdad tablettpress brukar producera 1000-3000 tabletter per timme. https://www.lfatabletpresses.com/ säljer flera olika tablettpressar.

Stora maskiner kan ha upp till 32 huvuden. Det är i princip lika många enkla maskiner som har en gemensam motor och ofta går ännu fortare.
En tumregel är; ju fler huvuden desto fler tabletter.

Genom tablettens sammansättning blir den enkel att hantera. Kalciumaskorbat är perfekt att göra tabletter av.

Andra ingredienser kan göra att maskinen stoppar upp. Andra ämnen, som Saigonkanel, går inte att stansa hur mycket klibbmedel man än blandar in. De lämpar sig bättre till kapslar.

Klibbmedel kan vara en dextrin, akaciagummifiber etc. Det vanligaste medlet är ändå mikrokristallinisk cellulosa. 20 % är en bra blandning.

När det gäller släppmedel så är magnesiumstearat det vanligaste. Allt finns att köpa på allt-fraktfritt.se.

Om du blandar är det vanligt att pulver lägger sig överst, därför är det svårast att blanda. Ska du göra små volymer måste du ändå ha maskiner. Om man ser vad man gör kan man använda en sked också.

Börja med att blanda i klibbmedel. Släppmedelet som du blandar i sedan ska mixas under en kort tid, max 5 minuter. Om du blandar för tätt kan tabletten bli skör.

Du kan prova en färdig tablett genom att släppa den i golvet. Prova en hårdhetsmätare om du vill.

Om du vill att det ska gå riktigt snabbt så ska du välja 32 huvuden. Då kan du behöva använda flödesmedel. Om pulvret rinner för sakta kan det behövas.

Det är vanligt att blanda i lite färg också. Ämnen kan också tillsättas så att tabletten löses fortare i magen.
Du kan stansa vitaminer om du skulle behöva.

Det är viktigt att hålla rent

Tabletter som är medicin får ju inte innehålla några bakterier. Det är därför det måste vara rent.

Man rengör tablettpressen både efter och inför start. Alla ytor måste kontrolleras. Blandningen kan bli farlig då.

När det handlar om tabletter som innehåller hormoner eller andra aktiva ingredienser så krävs en extra hög nivå på hygien. Då måste du tänk på hur du är klädd.

Medel som skyddar maskiner och tabletter

Om tabletterna faller sönder har du ingen nytta av en tablettpress. Det här kommer att hända om man inte använder sig av smarta medel som ser till att både tablett och maskin skyddas. Om du använder rätt klibbmedel så håller tabletten ihop.

Med rätt blandning blir det bra. De blir hållbarare. Du kan oftast köpa till fler verktyg. Det gör tillverkningen snabbare. Hur hårt stansen skall slå går också att ställa in.

Genom att använda maskinen på rätt sätt så skyddas den. Då har du nytta av den i många år framåt.