Oxalsyra hjälper att effektivt få bort rost på bilen-formaterad

Vintern är äntligen över och med det ökade ljuset så syns plötsligen rostfläckar som kan ha uppstått av flygrost. För att avlägsna rost på säkert sätt så gäller det att välja en procedur som inte kommer att förstöra metallen och som heller inte är farlig för dig. Det finns oxalsyra båt, bil och andra metallytor kan bli som fullständigt nya av.

oxalsyra

Så gör du rostborttagning med oxalsyra på ett säkert sätt

Tänk på att oxalsyran är en hållfast karboxylsyra som kan vara farlig ifall man får den i sig i alltför stora mängder. Man ska också beskydda ögon och händer då man vill undanskaffa rostfläckar med denna syra, och man ska absolut inte provsmaka produkten!

Du kan handla ren oxalsyra och därpå blanda ut den med vatten. Det finns en oxalsyra Biltema säljer som fungerar som en fälgtvätt och som är avsevärt populär bland båt- och bilägare. Men man måste icke inhandla märke för det är själva syran som gör jobbet.

Faktum är att man finner den här syran i naturen som exempelvis i rabarber. Och man kan minsann få dän rost med rabarber men då ska man gno på bra eller få fram en koncentrerad juice som man lägger det rostiga föremålet i. Andra naturliga källor till syran är kakao samt spenat men i livsmedel så är mängderna avsevärt små och följaktligen så är det ofarligt att få i sig oxalsyran på detta vis.

Så kan du få dän rostfläckarna på små samt stora metallföremål

Men hur ska man få bort rosten med oxalsyra? Det är ej så invecklat som man kan ana och det här är rentav något som samtliga kan göra. Oavsett om det gäller en trämöbel alternativt diskbänk som har fått fläckar så gäller det att gnida området som färgats med oxalsyralösningen.

Om det handlar om ett mindre föremål så kan man blötlägga detta i lösningen över natten för att sedan spola av. I och med att det här ämnet är frätande och farligt att inmundiga så gäller det att behandla det på korrekt sätt.

Små barn ska ej få tillgång till oxalsyran och man ska tänka på att bevara händer och ögon ordentligt då man behandlar en metallyta. Ifall det är så att man av misstag får i sig mycket syra så gäller det att få undsättning hastigt. Det har rentav hänt att en människa har dött av att få i sig flera gram av syran.

Man använder några teskedar syra per 1 dl vatten för att erhålla en bra lösning så det rör sig inte om stora mängder. När behandlingen är klar så är det förstås relevant att man städar upp ordentligt och inte lämnar kvar rester av syran. Syran kan dock utan problem spolas ut i avloppet.

Ska man mixa själv eller köpa färdigblandat?

Det är inte svårt att blanda själv men för många så kan det vara bekvämt med en färdig tvätt som består av syran och möjligen andra ingredienser som även är med och verkar för en snygg yta. Länk till mera information.
Det kan absolut finnas pengar att spara på att blanda oxalsyralösningen själv.